in

„Момиче А“ – възможно ли е да останеш анонимен в свят с интернет

Дебютният роман на Абигейл Дийн се превърна в световен бестселър, публикуван в над 30 държави

Дебютният роман на Абигейл Дийн впечатлява със своята психологическа проницателност и ни среща с травмите от детството и неизбежното приемане на миналото. В началото на романа са минали много години от случилите се.травматични събития, но героинята продължава да се идентифицира първо като „момиче А“, а след това с истинското си име. „Момиче А“ – така петнайсетгодишната Александра (Лекс) е отбелязана в полицейските досиета, медицинските картони и вестникарските статии, за да бъде опазена самоличността й. Но възможно ли е да останеш анонимен в свят с интернет? Едва ли…

Млада, интелигентна, образована, Лекс вече е преуспяващ адвокат в голяма компания в Ню Йорк. Тя се опитва да забрави миналото си, но едно събитие – смъртта на майка й в затвора, ще я накара да се върне отново към него. Тя ще се срещне с братята и сестрите си и ще открие, че травмите от детството остават завинаги, а прошката е почти невъзможна. Преживяното в Къщата на ужасите с родители, чиято параноя е минала всякакви граници, се е отразило на всички. Това, което започва като задвижваща приказка за бягство и оцеляване, се превръща в завладяваща психологическа семейна история за променящите се съюзи и предателства на братя и сестри. Потапяме се в поглъщащ и психологически роман за младо момиче, което избягва от плен, но не и от тайните, които засенчват останалата част от живота й. За Лекс и сестра й Ийви обаче най-смисленият начин да се смекчи болката е, като превърнат Къщата на ужасите в Лайфхауз – в Къща на живота.

Къщата на ужасите

Историята на романа е доста тежка. „Не ме познавате, но сте виждали лицето ми. На ранните снимки замъгляваха образите ни с пиксели, чак до кръста, дори косите ни бяха твърде различими, за да бъдат показани. Но историята и защитниците й се измориха и в по-мрачните ъгли на Интернет станахме лесни за откриване“, се чете в първите изречения на тази изключително майсторска психологическа драма. Разказана от първо лице от „Момиче А“, едно от момичетата и момчетата, оцелели след зверско отношение от родителите си в станалата известна като „Къща на ужасите“, където са били връзвани с вериги и оставяни да гладуват.

Дийн всъщност се вдъхновява за дебюта си от поредица случаи от истинския живот, от серийните убийци Фред и Роузмари Уест до по-скорошния случай на Дейвид и Луис Търпин, калифорнийски родители, които през 2019 г. бяха осъдени на доживотен затвор за изтезания и тормоз над 12 от 13-те си деца. Връзката с тези истински събития всъщност прави четенето още по-наситено, а книгата се прелиства за часове.

За автора

Абигейл Дийн е родена в Манчестър. Завършва „Оксфорд“ и работи като адвокат. През лятото на 2018 година, малко преди да навърши 30, тя си взема творчески отпуск и написва романа „Момиче А“, който с появата си през януари 2021 г. се превръща в световен бестселър, публикуван в над 30 държави, а правата за екранизация са откупени вече от „Сони“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Веган къри с нахут и спанак

„Жените наистина плачат“ – българският филм с Мария Бакалова, който завладя Кан