in

Как да овладеем нещастието – отговорът на Давид Фоенкинос в „Две сестри“

За книгата

Романите на французина Давид Фоенкинос са деликатни и пълни с психологическите върволици на душата и ума. Последната му книга „Две сестри“ го доказва по безспорен начин. Интригата е поставена още в началото – какво правиш, когато любовта си отиде? Отговорът е прост – опитваш се да овладееш нещастието.

За Матилда любовта спира изведнъж, а мъжът, който е бил опора за нея, я напуска внезапно. Тя се затваря, потъва в самота и сякаш целият Париж спира да ухае на кафе, целувки и кроасани. Матилда загубва и работата си, мести се при сестра си Агата, която се радва на хубав семеен живот. И която, за съжаление, неволно става огледало на всичко, което е загубила Матилда.

Постепенно щастието на Агата се пръвръща в бич за вътрешния свят на сестра й. Фоенкинос умело разкрива (не)възможността да овладеем нещастието и до какво води всеки направен от нас избор.

 

За автора

Давид е от малкото френски автори, които правят добра литература, без страниците им да преливат от гръмки фрази и тежки философски изрази. Той стъпва тихо през лабиринтите на времето, за да ни покаже как човек живее в болка, щастие, омраза и гняв… и как може да избяга и да се спаси, без да нарани никого по пътя си.

Роден през 1974 година, Фоенкинос се нарежда сред най-успешните и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. През 2009 г. излиза „Деликатност“, отличен с 10 литературни награди. Заедно с брат си, Стефан Фоенкинос, през 2011 г. адаптира романа за киното, като главната роля е поверена на Одри Тоту.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: HBO

„Мер от Ийсттаун“ – сериалът, който разби американската мечта

Един изненадващ ефект от яденето на кисело мляко