in

Какво се случва на 30 януари 1930 година в СССР и как променя живота на милиони

Романът „Зулейха отваря очи“ отприщва бурни реакции в Русия

Гузел Шамилевна Яхина е родена на 1 юни 1977 г. в Казан, СССР, в семейство на татари. Баща й е инженер, а майка й е учителка. Учи в художествена гимназия. Завършва факултета по чужди езици към Казанския държавен педагогически институт през 1999 г. и факултета за сценаристи към Московското училище за кино през 2015 г. От 1999 г. живее в Москва, където работи 13 години в областта на маркетинга и рекламата.

Дебютният й роман „Зулейха отваря очи“ е публикуван през 2015 г. Главната героиня Зулейха е родена в глухо и мрачно патриархално татарско селце, където жените са подчинявани и унижавани. Драматичните исторически събития – разкулачването и колективизацията в Русия, разрушават познатия й живот и я изправят пред тежко изпитание: останала безприютна и сама, тя се оказва сред стотиците „врагове“ на съветската власт, насила прогонени от родните им домове и отпратени в товарни вагони в Сибир на брега на Ангара. Романът става литературна сензация и прави авторката известна. Книгата е удостоена с националните литературни награди „Голямата книга“, „Ясная поляна“ и „Книга на годината“, както и наградата „Сирано“ на френското издание „Le Courrier de Russie“. Гузел Яхина живее със семейството си в Москва.

Новата система нахлува в живота на 6 милиона души и ги изпраща в трудови лагери

Романът е силен и правдив. Авторката с истинско майсторство развива чувството на катарзис, което съпътства стойностните книги за времето след Революцията в Русия. Усещането е за нахлуващата в сърцето сила на духа, ценността на човешкия живот и непримиримостта към заробването на мечтите. В „Зулейха отваря очи“ всичко това е представено без да се задълбава прекалено в политическата действителност от онова време. Новата система навлиза в живота на хората, променя ги, извлича жизнените им сокове, но не стои като гигантско божество, разперило смъртоносни пипала. Погледът е към характерите и ценностите. Всички са наясно, че не може да се опише по-деликатно какво се случва с хората, станали жертва на настъпващия режим, но Яхина не го показва натрапчиво, не настройва изкуствено читателя и не издига лозунги, за да бъде разбрана недвусмислено.

30 януари 1930 г. СССР: „За мероприятия по ликвидиране на кулашките стопанства в районите с пълна колективизация“ – именно това постановление ще промени живота на 6 милиона жители на Съветския съюз. Ще отнеме цялата им собственост, ще ги изсели от родните им места и ще ги запрати в трудови лагери. Един от тези кулаци е татарката Зулейха. Омъжена едва 15-годишна за 45-годишния суров Муртаза, тя има 15 години брак зад гърба си. Макар животът й да е свръхтежък, тя е научена, че една съпруга трябва да е покорна и безропотно да приема капризите на съдбата.

Живее в един двор със свекърва си, която носи гръмкото прозвище Вампирицата и точно като вампир изсмуква силите на младата жена. Но все пак Зулейха е доволна, че има съпруг, който не я бие често, па макар и никога да не е получила добра дума или ласка от него. Най-голямата мъка в живота й е, че е погребала четири дъщери – всяка от тях, преди да е навършила и годинка. Животът е нарушен от разкулачването, което я изпраща в прегръдките на Сибир. Натоварена в товарни вагони с хора от различни прослойки, тя трябва не само да оцелее, но и да запази човешкото в себе си. Защото именно там тя среща любовта и ражда детенце, което расте живо и здраво. Защото понякога, когато ни се случват лоши неща, те всъщност са за добро.

Книгата е екранизирана

Миналата година романът беше превърнат в праймтайм сериал. Главната роля бе поверена на актрисата Чулпан Хаматова, родом от Казан. Това е най-гледаният сериал в Русия от началото на 2020 година. Само за броени месеци над 38 милиона души го бяха гледали по телевизията и повече от 20 милиона – в интернет.

Бурни реакции в Русия

С публикуването си романът отприщва бурни реакции в Русия, защото засяга редица културни, етнически, религиозни и социално-политически теми. Книгата е преведена на 34 езика.

Миналата година обаче в нарочно обръщение председателят на партията „Комунистите на Русия“ Максим Сурайкин изрази негодуванието си по повод сериала: „Всеки пасквил относно съветското ни минало е удар за целия руски народ“, обоснова се той. „Тези господа си измислят факти, които очернят страната ни“. А от събитията на онова време е минал почти цял век. И това би трябвало да има значение, нали?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Италианска доматена супа с кюфтета и паста

„Течна коса“- новата тенденция при прическите