in

Битка на кандидати за директори на най-големите театри в София

Снимка: Краси Свраков
Снимка: Краси Свраков

Нови директори предстоят да имат по-голямата част от големите столични театри. Причината е изтичане на мандатите им. Последният конкурс, обявен от министерството на културата, за избор на нов директор е за Народния театър „Иван Вазов“. Мандатът на досегашния директор Маруис Донкин изтече на 1 септември. Пред Оshte.bg той нито отрече, нито потвърди, че ще се кандидатира отново, но негови колеги са убедени, че това ще се случи и вторият му мандат е гарантиран. Очаква се обаче да има сериозна конкуренция.

От кандидатите се изисква висше образование в областта на изкуствата и магистърска степен в специалността „Театрално изкуство“, най-малко 5 години професионален опит в областта на културата и организационна и управленска компетентност. Наред с това, претендентите ще трябва да представят концепция за развитието на Народен театър „Иван Вазов“ за срок от пет години, която ще презентират по време на събеседване. До 30 ноември могат да се подават документи за вакантната позиция.

В столичните театрални среди обаче никога не е спокойно. Последните месеци от мандата на Мариус Донкин минаха под светлината на конфликта му с бившия директор на театъра Александър Морфов. Припомняме, че последният разпространи писмо до медиите през август, в което се твърдеше, че спектакълът „Хъшове“, на който Морфов е режисьор, няма да се играе на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, докато Донкин е директор.

Мариус Донкин
Мариус Донкин

Причината по думите му е, че Донкин е отказал да отпусне време и място за възстановителни репетиции. Малко след това от Народния театър излязоха със своя позиция, подписана от директора Мариус Донкин, в която посочват, че „Хъшове“ няма как да се играе, защото нямали уредени авторски права за музиката си. Уверяват и че нямало вето върху представленията на Морфов, но конкретното представление не се играело поради своите мащаби, които били почти невъзможни за осъществяване в постпандемична ситуация. От театъра изтъкнаха, че след пандемията не са играни и много други емблематични заглавия като „Опит за летене“, „Калигула“, Идеалният мъж“, „Братя Карамазови“ и други.

Калин Сърменов се бори за Сатирата

Калин Сърменов
Калин Сърменов

Конкурси за директори са обявени и за Сатиричния театър, Театър „Българска армия“, Младежкия театър. Калин Сърменов, Мирослав Пашов и Владимир Люцканов бяха избрани на постовете си почти по едно и също време с Мариус Донкин и четиримата бяха назначени почти едновременно. Най-дълго на поста се задържа Владимир Люцканов, известен като Бате Влади от популярното от близкото минало детско предаване „Измислици премислици“. Той ръководи Младежкия театър вече 16 години, тоест, 4 мандата.

„Ще се кандидатирам за още един мандат“, коментира пред Oshte.bg Сърменов. Той заяви, че в програмата му ще залегне надграждане на започнатото от него. Припомняме, че в условия на пандемия той успя да вдигне заплатите на актьорите и на техническия персонал с над 50%. Месечните възнаграждения на комедийната трупа са сред най-високите в страната.

Мирослав Пашов е начело на Военния театър вече 11 години и все още не е ясно дали ще предпочете да се кандидатира за нов мандат. Същото важи и за Владимир Люцканов, който е ветеран сред театралните директори в страната. Очакванията са и двамата да се кандидатират. В арт гилдията искат новите директори на театрите да не са политически назначени, а да са познати и утвърдени имена в театъра.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тарт с чери домати, моцарела и лилав босилек

Мисия красиви ръце