in

Били Холидей – великата певица, опълчила се срещу расизма

Биографичният филм за Лейди Дей обхваща последните години от живота й

„Съединените щати срещу Били Холидей“ – под това име излезе новият биографичен филм за емблематичната Лейди Дей (Lady Day). Режисьорът базира филма върху книгата на Йохан Хари „Преследване на писъка: първите и последните дни на войната срещу наркотиците“ и обхваща последните години от живота на певицата, фокусира се върху проблемите й със закона.

Били Холидей по природа е бунтарка и активистка срещу статуквото, а мнозина я определят като лидер в борбата за гражданските права. Това прозвище печели през март 1939 г., когато едва 23-годишна изпълнява песента Strange Fruit – превърнала се в своеобразен бунт срещу расизма и жестокостта. В началото на 20 век в южните част на САЩ линчовете са метод за раздаване на правосъдие, като по-голямата част от жертвите са чернокожи. В песента жертвите метафорично са представени като плодовете на дърветата и оттам произлиза и името „Странен плод“.

Протестният химн се превръща в сюблимния момент във всяко едно изпълнение на джаз иконата. Но години по-късно засилващата се протестна нотка в песента на Холидей предизвиква недоволството на Хари Анслингер, комисар на Федералното бюро по наркотиците. Изявен расист, той й забранява да изпълнява песента, но Холидей отказва да се подчини. По заповед на Анслингер федералният агент Джими Флечър е внедрен като наркодилър, който трябва да провери слуховете, че Били използва хероин. Певицата влиза в затвора за година и половина.

След освобождаването й през 1948 г. федералните власти отказват да издадат отново лиценза, който позволява на джаз изпълнителката да пее в нощните клубове на Ню Йорк. Въпреки забраната тя не се отказва от пеенето, не след дълго обаче Холидей се отдава на пороците си и е настанена в болница в Ню Йорк. Умира на 17 юли 1959 г. на 44 години.

Лейди Дей оставя огромна следа в света на джаза и поп музиката. Печели посмъртно 23 награди „Грами“, а  през 1999 г. списание „Тайм“ обявява „Странен плод“ за „песен на века“. Били Холидей е и една от първите жертви на войната срещу наркотиците в Америка.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Eminem. На предела на възможното“ – изоставен от всички, но обичан от целия свят

Историята на звездите на „Мишлен“