in

Семейство Мъск – за трудните и щастливи години. И за една майка с план

Мъск

За тормоза, който е преживял Илон Мъск в семейството си като малък, няма много подробности. Светлина хвърля книгата на майка му – Мей Мъск, „Жената, която има план“. В нея тя разказва в детайли как съпругът ѝ, с когото вече е разведена от дълги години, я подлагал на системен тормоз – физически, психически и емоционален.

Ерол Мъск често наричал първородния си син Илон „идиот“ и го обричал на бъдещи провали с често повтаряното изречение: „Никога няма да постигнеш това, което си решил“. Илон дори се впуснал във физическа схватка с него веднъж, когато Ерол за пореден път пребивал съпругата си. Малкият Илон се хвърлил, за да я защити и започнал да бие баща си по краката, тъй като на височина стигал малко над кръста му тогава.

Мей Мъск не е искала да се омъжи за Ерол, но той прави така, че родителите ѝ не разбират това и в крайна сметка подготвят сватбата, а тя не споделя с тях притесненията си и в крайна сметка се омъжва, пренебрегвайки колебанието. След 9 години брак, прекарани в тормоз, Мей се развежда и изпада в безизходица с три малки деца. Работи на няколко места, за да свърже двата края, понякога реве заради невъзможността да купи мляко, а първият апартамент, в който се нанася семейството, е много малък и не разполага с мебели.

В крайна сметка си стъпва на краката, а днес е успяла бизнесдама и добър пример на децата си от години. Гордее се, че при три успели деца, се издържа сама, и се зарича, че ще работи до последно.

Тя става модел на 15-годишна възраст в Южна Африка, където по това време живее със семейството си. Дефилира за първи път на седмицата на модата в Ню Йорк, когато е на 67 години. Две години по-късно става рекламно лице на козметичния гигант „Кавър Гърл“. Мей е и най-възрастният говорител на марката до момента. Снима се в клип на музикалната икона Бионсе. Обичана по света заради това, че не признава лимита на годините, днес Мей е на 73 и е все така активна. Книгата ѝ „Жената, която има план“ показва, че всяко ново начало има нужда от първи стъпки.

Мей Мъск не крие нищо: „Трябва да си в ужасна ситуация, в която не искаш да продължаваш да живееш. Или трябва да осъзнаеш, че ако направиш първата стъпка към промяната, това ще е по-добре за професията ти и за децата ти. Това биха били причините да започнеш промяната. Защото е трудно. Всеки път е трудно, дори когато се местиш от къща в къща в един и същи град. Аз трябваше да се местя из градове и страни. Всяко място имаше своите предизвикателства. В началото си напълно изгубен, но нямаш друг избор, трябва да продължаваш“.

Съветите на Мей Мъск за отглеждане на деца:

Научете децата още от малки да се трудят. Доказано е научно, че такива деца постигат по-добри резултати от връстниците си.

Отнасяйте се с тях като с възрастни, на които може да се има доверие.

Оставете ги да правят каквото им харесва.

Не проверявах домашните им – това си беше тяхна отговорност. Със сигурност не съм навредила на кариерата им. Смятам, че моите деца спечелиха, че от най-ранна възраст носят отговорност.

Не учете децата на лукс. Ако не са свикнали да живеят в лукс, децата ви ще се справят по-добре.

Стига да сте сигурни, че не са изложени на опасност, ги оставете да се грижат сами за себе си.

Родителите постоянно се притесняват за децата си. Съветвам ги да ги оставят. Ако предпочитат да започнат самостоятелен бизнес и според вас идеята е добра, подкрепете ги. Учете ги на добри обноски. Но ги оставете да решат сами какво искат.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пене с патладжан

Паста пене с патладжан

бащата

Феноменален Владо Пенев в „Бащата“