in

ЕхаЕха

Оскар Шиндлер и списъкът, спасил хиляди

Шиндлер

Романът на Томас Кинийли „Списъкът на Шиндлер“ е като мозайка – историята е за Холокоста, но и за човешката природа, в която авантюристът и хуманистът, ангелът и дяволът са във вечна борба. А смисълът от нея е заключен в стих от Талмуда: „Онзи, който спаси и един живот, спасява целия свят“. Книгата излиза в ново издание.

Висок, елегантен и със свастика на ревера, Оскар Шиндлер пристига в Краков в началото на Втората световна война. Целта му е ясна – да натрупа богатство в този завладян град, използвайки чара и връзките си като агент на Абвера, а също приятелствата, създадени на по чашка. Хедонист по природа е и комендантът Амон Гьот. На пръв поглед двамата имат много общи черти, но лудостта на войната ще ги обърне в противоположни посоки. Гьот ще се изкриви докрай като нацистки палач, докато Оскар ще превърне фабриката си в ноев ковчег за хиляди евреи и ще се посвети на опазването им.

След заповед от Берлин, Гьот трябва да ексхумира и изгори телата на убитите във краковското гето евреи, да разпусне лагера в Плашов и да изпрати останалите в Аушвиц. В началото Шиндлер се приготвя да напусне Краков, но в последствие решава да заплати със спечелените пари живота на неговите работници. Така той би могъл да премести фабриката си в Бринлиц, Моравия и да спаси работниците. Така се поява „списъкът на Шиндлер“ – включващ всички работници, които трябва да бъдат запазени живи.

Хората включени в списъка са качени на влак и изпратени към Моравия, вместо към Аушвиц-Биркенау. Почти всички пристигат невредими. Поради административна грешка обаче жените и децата са откарани в Аушвиц и принудени да изживеят ужасът на банята, която може и да е газова камера. В същия момент Шиндлер откупва живота им.

За автора

Томас Кинийли (1935) е австралийски писател, драматург и сценарист. Автор е на редица бестселъри в жанра на документалистиката, историческия и съвременния роман. „Списъкът на Шиндлер“ (1982) е най-популярната му творба, която през 1993-та Стивън Спилбърг екранизира. Книгата е отличена с „Букър“, а филмът – със седем награди „Оскар“.

„Списъкът на Шиндлер“ е най-скъпият черно-бял филм до момента. През 1993 г. бюджетът му е 25 милиона долара. И в същото време филмът беше с най-комерсиален успех на всички черно-бели филми в света с такси в размер на 321 милиона долара.

Въпреки феноменалния успех на Спилбърг той се отказва от хонорара си. Дарява го за създаването на „Шоа Фондацията“, която има за цел да запази писмено и физическо доказателство за геноцида на Втората световна война. Към днешна дата фондът притежава около 52 000 удостоверения, взети от участниците в събитията.

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Веган чийзкейк с боровинки

Веган чийзкейк с боровинки

токсична връзка

10 признака, че имате токсична връзка