in

ЕхаЕха

Оскар Шиндлер и списъкът, спасил хиляди

Шиндлер

Романът на Томас Кинийли „Списъкът на Шиндлер“ е като мозайка – историята е за Холокоста, но и за човешката природа, в която авантюристът и хуманистът, ангелът и дяволът са във вечна борба. А смисълът от нея е заключен в стих от Талмуда: „Онзи, който спаси и един живот, спасява целия свят“. Книгата излиза в ново издание.

Висок, елегантен и със свастика на ревера, Оскар Шиндлер пристига в Краков в началото на Втората световна война. Целта му е ясна – да натрупа богатство в този завладян град, използвайки чара и връзките си като агент на Абвера, а също приятелствата, създадени на по чашка. Хедонист по природа е и комендантът Амон Гьот. На пръв поглед двамата имат много общи черти, но лудостта на войната ще ги обърне в противоположни посоки. Гьот ще се изкриви докрай като нацистки палач, докато Оскар ще превърне фабриката си в ноев ковчег за хиляди евреи и ще се посвети на опазването им.

След заповед от Берлин, Гьот трябва да ексхумира и изгори телата на убитите във краковското гето евреи, да разпусне лагера в Плашов и да изпрати останалите в Аушвиц. В началото Шиндлер се приготвя да напусне Краков, но в последствие решава да заплати със спечелените пари живота на неговите работници. Така той би могъл да премести фабриката си в Бринлиц, Моравия и да спаси работниците. Така се поява „списъкът на Шиндлер“ – включващ всички работници, които трябва да бъдат запазени живи.

Хората включени в списъка са качени на влак и изпратени към Моравия, вместо към Аушвиц-Биркенау. Почти всички пристигат невредими. Поради административна грешка обаче жените и децата са откарани в Аушвиц и принудени да изживеят ужасът на банята, която може и да е газова камера. В същия момент Шиндлер откупва живота им.

За автора

Томас Кинийли (1935) е австралийски писател, драматург и сценарист. Автор е на редица бестселъри в жанра на документалистиката, историческия и съвременния роман. „Списъкът на Шиндлер“ (1982) е най-популярната му творба, която през 1993-та Стивън Спилбърг екранизира. Книгата е отличена с „Букър“, а филмът – със седем награди „Оскар“.

„Списъкът на Шиндлер“ е най-скъпият черно-бял филм до момента. През 1993 г. бюджетът му е 25 милиона долара. И в същото време филмът беше с най-комерсиален успех на всички черно-бели филми в света с такси в размер на 321 милиона долара.

Въпреки феноменалния успех на Спилбърг той се отказва от хонорара си. Дарява го за създаването на „Шоа Фондацията“, която има за цел да запази писмено и физическо доказателство за геноцида на Втората световна война. Към днешна дата фондът притежава около 52 000 удостоверения, взети от участниците в събитията.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Веган чийзкейк с боровинки

Веган чийзкейк с боровинки

токсична връзка

10 признака, че имате токсична връзка