in

Надя Мурад – момичето, дръзнало да съди „Ислямска държава“

Надя Мурад е родена и израснала в Северен Ирак, в малкото язидско селце – Кочо. Като малка мечтае да стане учителка по история или да има собствен салон за красота. Мечтите ѝ обаче изчезват, а животът ѝ се преобръща на 15 август 2014 г., когато бойци от „Ислямска държава“ избиват мъжете в Кочо, които отказват да приемат исляма и жените, които са твърде стари.

Когато майката на Надя и шестимата ѝ братя са убити, тя е едва на 21 години – отвлечена и отведена в Мосул, както хиляди други млади язидки, тя е принудена да приеме исляма и да стане секс робиня. Жестокостта и изнасилванията не успяват да я сломят и тя успява да избяга и да разкаже пред света за геноцида на „Ислямска държава“ срещу язидите.

През 2018 г. печели Нобелова награда за мир. Получава награда за човешки права „Вацлав Хавел“ и награда за свобода на мисълта „Сахаров“. С книгата си „Последното момиче“, тя описва ужаса, болката и неизлечимите белези на войната и силата да ги надмогне, за да разкаже на света за тях. Целта ѝ днес е да бъде последното момиче на света с подобна съдба.

Първият ѝ опит за бягство води до групово изнасилване като наказание и тогава тя решава, че няма смисъл да се опитва отново. Докато не открива отключена врата и не излиза… Намира защита в мюсюлманско семейство, което не е свързано с ИДИЛ. А синът на въпросните миряни рискува живота си, за да ѝ помогне да избяга на територия, контролирана от кюрдите.

През 2015 година Мурад заминава за Германия като част от програма за бежанци, оцелели от ИДИЛ. През декември същата година тя е помолена да говори пред Съвета за сигурност на ООН относно трафика на хора – изява, която я вкарва под светлините на прожекторите и предизвика редица покани за интервюта. Нейните думи не само насочват вниманието към продължаващите страдания на общността на язидите и към ужасите на ИДИЛ, но и към факта, че сексуалното насилие като оръжие за война далеч не е уникално и рядко срещано.

През 2016 ООН назначава Надя като посланик на добра воля. Тя пише мемоари – „Последното момиче: Моята история на плен и моята борба срещу „Ислямска държава“ и основава „Инициативата на Надя“ – организация, която се застъпва за правата на жените и помага за възстановяването на малцинствените общности, изправени пред криза. Надя Мурад е правозащитник. Заедно с Yazda, организация за правата на язидите, работи за изправянето на „Ислямска държава“ пред Международния наказателен съд по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството. Неин адвокат е Амал Клуни, която не взима пари за работата си.

„Бях сексуална робиня. И ще разказвам своята история, защото това е оръжието, което имам“, пише Надя в книгата. „В момент, когато гласовете на жените язиди са заглушени, Надя е чувана по света. Тази Нобелова награда изпраща послание, че оцелелите след сексуално насилие не са игнорирани и че техните мъчители ще бъдат подведени под отговорност“, убедена е Амал Клуни.

През 2017 г. Надя Мурад, заедно с телевизионен екип, се връща в Ирак и целият свят разбира за това, което се случва там. До нея е 30-годишната ѝ сестра, която е била пленница пет месеца, преди да избяга. „Аз съм от семейство фермери. Водехме много семпъл живот. Бяхме много бедни, но и много щастливи, преди ИДИЛ да дойдат. Пазарът на роби отваряше през нощта. Чувахме движение на долния етаж, където регистрираха и организираха, а после първият мъж влизаше в стаята и всички момичета започваха да крещят… Смята се, че в момента има около 4000 жени язиди робини на ИДИЛ“, разказва тогава Надя.

Благодарение на нея и на Амал Клуни през 2019 година Съветът за сигурност на ООН приема резолюция за борба срещу сексуалните посегателства, използвани като военна тактика по време на конфликти. Документът е приет след внесена в последния момент поправка. Преди гласуването на резолюцията Надя припомни, че досега нито един човек не е бил съден заради принуждаване към сексуално робство.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Скариди върху полента

5 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Париж