in

Кой прибира в дома си сърцето на убития Алеко Константинов?

книга

Много истории на големи личности са се случили из софийските улици. Това, което ги свързва в една книга, е темата за самотата. Екатерина Каравелова, Теодор Траянов и Никола Мушанов са сред „Забравените самотници“ в третата книга на Искра Ценкова. Хора, станали духовни самотници, защото са живели на ръба на 2 или 3 епохи, а животът на границите винаги е много труден.

Из редовете четем за последните дни на Екатерина Каравелова, за разрушената къща на Никола Мушанов и за невъзможната любов на Емилиян Станев, която ще познаем в образите от „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. В нея се срещаме и с човека, запазил сърцето на Алеко Константинов. „Неговото сърце след неговата смърт се пази в една стъкленица в дома на д-р Кръстьо Кръстев, създателят на кръга „Мисъл“ – близо 3 десетилетия. Внукът на Алеко разказва как сърцето е всявало страх и ужас в него“, разказва Искра Ценкова.

Адрес по адрес вратите се отварят, за да разкрият тайни. Някои от тях са показателни и за колективната безотговорност. Домът на един от най-добрите приятели на Димчо Дебелянов – писателят Гьончо Белев също тъне в самота като „Забравените самотници“ и това е един от примерите за неспазената воля на дарителя.

Домът и животът на всеки от героите на тази книга са малко късче от пъстрата историческа мозайка на столицата, която авторката неуморно подрежда. Ще разберем още и какво крие в мрачната си софийска квартира поетът Теодор Траянов и защо швейцарският архитект Хайнрих Майер се заканва да съди българските академици. Както и – къде гасне в самота и мизерия обвинения във формализъм художник Кирил Цонев? Защо дъщерята на червения вожд Вълко Червенков разговаря с родителите си само на руски? Къде е сътворена музиката на най-хубавите български филми? И как Мара Белчева става жертва на измама на строителен предприемач?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крем брюле

Крем брюле- класически френски десерт

земетресение

10 любопитни факта за земетресенията