in

Кой прибира в дома си сърцето на убития Алеко Константинов?

книга

Много истории на големи личности са се случили из софийските улици. Това, което ги свързва в една книга, е темата за самотата. Екатерина Каравелова, Теодор Траянов и Никола Мушанов са сред „Забравените самотници“ в третата книга на Искра Ценкова. Хора, станали духовни самотници, защото са живели на ръба на 2 или 3 епохи, а животът на границите винаги е много труден.

Из редовете четем за последните дни на Екатерина Каравелова, за разрушената къща на Никола Мушанов и за невъзможната любов на Емилиян Станев, която ще познаем в образите от „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. В нея се срещаме и с човека, запазил сърцето на Алеко Константинов. „Неговото сърце след неговата смърт се пази в една стъкленица в дома на д-р Кръстьо Кръстев, създателят на кръга „Мисъл“ – близо 3 десетилетия. Внукът на Алеко разказва как сърцето е всявало страх и ужас в него“, разказва Искра Ценкова.

Адрес по адрес вратите се отварят, за да разкрият тайни. Някои от тях са показателни и за колективната безотговорност. Домът на един от най-добрите приятели на Димчо Дебелянов – писателят Гьончо Белев също тъне в самота като „Забравените самотници“ и това е един от примерите за неспазената воля на дарителя.

Домът и животът на всеки от героите на тази книга са малко късче от пъстрата историческа мозайка на столицата, която авторката неуморно подрежда. Ще разберем още и какво крие в мрачната си софийска квартира поетът Теодор Траянов и защо швейцарският архитект Хайнрих Майер се заканва да съди българските академици. Както и – къде гасне в самота и мизерия обвинения във формализъм художник Кирил Цонев? Защо дъщерята на червения вожд Вълко Червенков разговаря с родителите си само на руски? Къде е сътворена музиката на най-хубавите български филми? И как Мара Белчева става жертва на измама на строителен предприемач?

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крем брюле

Крем брюле- класически френски десерт

земетресение

10 любопитни факта за земетресенията