in

„Когато великани стъпваха по земята“ – в бекстейджа на Led Zeppelin

„Ако има правила в рока, то Джими Пейдж ги е написал. А след това ги е нарушил“, казва в свое интервю Мик Уол – музикалният журналист, отгърнал завесата към възходите и паденията на една от най-значимите рок групи в света – Led Zeppelin. Изкачвайки се по стълбицата към рая на музикалния им успех, авторът създава шумна, цветна и ярка картина за пътя на групата в биографичната книга „Когато великани стъпваха по земята“.

В живия превод на Светлана Комогорова – Комата историята на Zeppelin зазвучава като психеделичен рок концерт. Ретроспективни откъси се преплитат с реални цитати и разкази за събитията, за да очертаят образа на противоречивата банда, сътворила някои от най-запомнящите се музикални хитове като Stairway to Heaven и Kashmir. Биографията не пропуска да се спре и върху по-мрачни аспекти от историята на групата като издевателствата над фенове, сред които „инцидента с акулата“, при който музикантите блудстват със 17-годишна почитателка.

„Когато великани стъпваха по земята“ дава нов поглед към Led Zeppelin и отношенията между членовете на култовата банда, продала албумите си в милиони копия по целия свят. Личен приятел на Джими Пейдж и Робърт Плант, Уол отваря вратата към свят, в който талантът и вдъхновението се поливат изобилно с алкохол и наркотици, а окултните практики под въздействието на Алистър Кроули се пропиват не само във философията на музикантите от бандата, но и във всичко, което те правят.

Биографията се впуска в най-интересните моменти от историята на групата – от създаването до разпада, през надвисналото над Zeppelin проклятие, което бележи своя връх през 1975 г. с тежката катастрофа на Робърт Плант, хероиновата зависимост на Джими Пейдж и алкохолната бездна, в която пропада Джон Бонъм.

„The Beatles и The Rolling Stones са пионерите, но същевременно те не знаеха какво правят. Led Zeppelin се появиха след това и бяха като цветния телевизор спрямо черно-бялото на Stones. Те знаеха какво правят, но не и какво ще им причини това“, казва авторът в интервю за книгата. Мик Уол изгражда запомнящ се портрет на британската група, но прави и нещо по-ценно – дисекция на този противоречив период от историята на рока.

Повече за автора:

Мик Уол, роден през 1958 година, е сред най-известните британски музикални журналисти, който отблизо следи рок сцената в продължение на над 35 години. Работил е по биографиите на Metallica, Black Sabbath, Foo Fighters и др.

Историята на Stairway to Heaven

Песента Stairway to Heaven е създадена от Джими Пейдж, с помощта на Робърт Плант, който пише текста. Думите на Stairway To Heaven са огледало на литературните пристрастия на Плант. Той се интересува от келтска  и скандинавска митология, завладян е от митичните образи на Едмънд Спенсър, Робърт Грейвс, Толкин, Джеймс Луис, който прави задълбочени изследвания на шотландския фолклор. В този дух са и лириките на песента, които разказват за митична жена, която търси духовно съвършенство. Според Плант това е песента на надеждата, чийто текст, създава изключително бързо, по неговите думи е „било като диктовка“.

Това се случва в най-благоприятния период на групата, а и най-продуктивен. През 1970 година Пейдж и Плант прекарват няколко вдъхновяващи дни, заедно със семействата си, в малка хижа в уелската провинция. Явно спокойната атмосфера и обаянието на майката природа ги инспирира да напишат една от най-великите песни, създавани някога. По-интересното е, че те създават песента, без да очакват от нея, каквото и да е – нито да стане хит, нито да стане най-великата рок песен на всички времена.

Песента обаче придобива легендарен статут на химн още на следващата година след издаването. Оттогава досега е на върха на най-различни класации – на радиа, телевизии, списания и всякакви други чартове. През 2006 година читателите на списание Guitar World определят солото на Джими Пейдж в песента за най-доброто на всички времена. През 2004 г. списание Rolling Stone я класира на 31 позиция, където изпреварва 469 песни, защото става дума за 500-те най-велики рок песни на всички времена.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Руска супа с кисело зеле

10 неща, които ще ви направят по-добър родител