in

„Времето“ – когато имаме памет за изгубени светове

времето

„Времето“ не е роман за края на света, въпреки че темата присъства. Не е и роман за политическите кризи, въпреки че говори за тях. Не е дори роман за климатичните изменения, въпреки че климатът е в основата му. Това е история за времето, в което живеем – задъхано, фрагментирано, на ръба на ужаса от бъдещето, в което светът може би ще свърши. История, разказана с неподправено чувство за хумор и неслучайно включена в 13 световни класации за най-добра книга на 2020 г.

В основата на разказа е Лизи. Тя работи в библиотеката на университета, в който някога е била сред най-обещаващите студенти. Живее в Бруклин със съпруга си Бен и малкия им син. Балансирайки между дългогодишния си брак, тревогите на майчинството, грижата за наркозависимия си брат и новородената му дъщеря, сега героинята отговаря и на писмата на слушатели на подкаст, посветен на климатичните промени.

Тя има твърде много хора, за които да се безпокои – тя е от онези рядко състрадателни създания с проницателен нюх към човешката душевност. Със своята фина чувствителност и желание да се погрижи за околните, Лизи потъва с еднаква интензивност в проблемите на другия, и в страданието на цялата планета.

Новинарските емисии бълват информация за радикализирането на политическия живот в САЩ и продължаващата мигрантска криза, а на този фон мислите на Лизи прескачат от тема към тема и се опитват да подредят света, който може би ще свърши. За да имаме един ден памет за изгубените светове – вътре и около нас.

„Времето“ от Джени Офил определено е роман за големите теми. Написан деликатно и с чувство за хумор, той улавя безпогрешно пулса на съвременния живот и въпреки ироничната си хапливост, оставя горчив привкус. Книга, която стихийно нахлува в съзнанието на читателя, за да остане там дълго след това. Роман за голямото и малкото, човешкото и природното, личното и общественото.

За автора

Джени Офил е американска писателка, авторка на 3 романа и 4 детски книги. След като завършва творческо писане в Станфордския университет, работи като барманка, сервитьорка, касиерка и дори писателка в сянка. В момента преподава в университета „Сиракуза“ (Ню Йорк) и в магистърската програма за изящни изкуства на университета „Куинс“. Публикува в „Парис Ревю“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Рибай стек

Рибай стек

рокли

Аз ще бъда с чудна рокля…